Bez nože ani ránu

Nůž je výrobek starý tisíce let, bez kterého se neobejde žádný člověk a žádná domácnost. Dnes je jich již přespočet druhů účelově konstruovaných vždy k určitému použití. Obrazně řečeno bez nože skutečně nedáme ani ránu, i když většina z nás nebude mít zájem o nože útočné nebo vrhací.

Nejvíce nás zajímají kuchyňské nebo ještě lépekuchařské nože, tedy profesionální, s kterými pracují i šéfkuchaři v restauracích. Nač bychom používali levné nože ze supermarketů, u kterých nám brzy upadne rukojeť, rychle se ztupí a nic nevydrží, když můžeme mít dnes už výrobky téměř nezničitelné, extrémně odolné a ostré jako břitva.
 
Výrobek, který nelze nahradit
Při práci v kuchyni potřebujeme pomocníka kvalitního, jenž nám bude dlouho a efektivně sloužit a s kterým bude každé krájení snadné a jednoduché.
Nožů se vyrábí nepřeberné množství, ale nemusíme jich mít dvacet různých typů.

Stačí zakoupit si ty základní, ke kterým patří:
1.      univerzální nůž s běžnou čepelí
2.      ostrý kuchyřský nůž
3.      nůž na pečivo se zoubkovaným ostřím
4.      velký nůž na maso s nižší čepelí
5.      nůž na zeleninu
Dle konkrétních potřeb a činností můžeme rozšířit zásobu na nůž vykosťovací, nůž na sýr, filetovací nůž či steakový nůž. Bezpečně je můžeme uschovávat v dřevěných nebo nerezových stojanech, kam se jich vejde větší množství, jejich čepele se nedotýkají a máme je vždy všechny při ruce.
 
Na čem záleží
Přední výrobci nožů už dovedli své výrobky k dokonalosti. Je jen na nás, jaký si dle své potřeby vybereme. Většinou to bývá nůž nerezový, ale někdo raději volí nůž keramický, který zachovává při krájení v ovoci a zelenině vitamíny a lze jej oproti ostatním nožům mýt v myčce. Na druhé straně při pádu na zem se může zlomit jeho křehčí čepel.
Udržování nože v suchu a pravidelným broušením kvalitními ocílky nebo brousky zabráníme jeho předčasnému otupení nebo korozi.